Concursul de Vinuri Spumante Românești, ediția a 6-a: evaluare produse în București și Amsterdam

Concursul de Vinuri Spumante Românești, singura competiție dedicată exclusiv vinurilor spumante din România, ajunsă la ediția a 6-a, s-a desfășurat în luna decembrie 2024 și a avut ca juriu două comisii ce au evaluat simultan spumantele românești, una în București, și cealaltă în Amsterdam.

În concurs s-au înscris producători români de spumante din toate regiunile viticole ale țării, cu aproape jumătate dintre mărcile disponibile în acest moment pe piața. Acest lucru confirmă faptul că formatul de jurizare a concursului oferă producătorilor din România certitudinea unui standard profesional de evaluare. În același timp, reprezintă și o modalitate importantă de a crește calitatea și vizibilitatea vinurilor spumante românești, atât pe piața internă cât și la nivel internațional.

„Este a treia ediție internațională a acestui concurs. Mă bucur că specialiștii străini au manifestat un entuziasm foarte ridicat pentru acest concurs și un interes crescut pentru vinurile spumante românești. Prin această dublă jurizare, București-Amsterdam, creștem vizibilitatea spumantelor românești și suntem un ghid cu autoritate profesională atât pentru producători, cât și pentru consumatorul final în alegerea spumantelor românești.” a declarat Tiberiu Onuțu, inițiatorul concursului.

„Vinurile spumante românești sunt, în prezent, la un nivel de calitate care le permite să concureze cu produse similare mai renumite, din alte țări. Atenția producătorilor se concentrează tot mai mult pe spumantele obținute prin metoda tradițională, cu un conținut redus de zaharuri si perioade extinse de maturare pe drojdii, subliniind astfel tendința către premiumizare. Totuși, un factor crucial rămâne promovarea lor eficientă și creșterea vizibilității, atât pe piața internă, cât și pe cele internaționale consumatoare de spumante.” a declarat Iulia Țigău, DipWSET WA, organizatoarea comisiei de jurizare de la Amsterdam.

La această ediție au fost jurizate 45 probe.

Vinurile spumante câștigătoare la ediția din acest an sunt:

Categoria: Spumante albe, metoda tradițională

Budureasca Classic Blanc Noir, 2014

Villa Vinèa Cuvée Celést, 2019

Domeniile Panciu Cuvée Prestige, 2016

Domeniile Panciu Blanc de Blancs, 2017

Cramele Recaș Muse Stars, 2022

Categoria: Spumante rosé, metoda tradițională

Domeniile Panciu Rosé, 2015

Villa Vinèa Rosé Celést, 2021

Podgoria Silvania Rosé, 2021

Categoria: Spumante, metoda tradițională, sticlă magnum

Podgoria Silvania Lux rosé, 2019

Podgoria Silvania Lux, 2020

Domeniile Panciu, 2021

Categoria: Spumante albe, metoda Charmat

Casa de Vinuri Cotnari ZAZ sec

Cotnari Selecție de Spumante Frâncușă

Domeniile Panciu Panciu Riserva, 2023

Categoria: Spumante rosé, metoda Charmat

Crama Hermeziu C’est Soir 2020

Via Huși Extravaganza 2023

Domeniile Averești Briant 2023

Clasament general

  1. Budureasca Classic Blanc Noir 2014
  2. Villa Vinèa Cuvée Celést 2019
  3. Domeniile Panciu Cuvée Prestige 2016
  4. Domeniile Panciu Blanc de Blancs 2017
  5. Cramele Recaș Muse Stars 2022
  6. Casa de Spumante Carastelec Carassia Classic
  7. Domeniile Panciu Blanc de Noirs 2016
  8. Casa de Vinuri Cotnari ZAZ Frâncușă
  9. Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă
  10. Budureasca Prima Stilla 2016
  11. Casa de Spumante Carastelec Carassia Rosé 2018

Juriul Concursului de Vinuri Spumante Românești din acest an a reunit specialiști de nivel internațional din industria vinului, printre care unul dintre membrii echipei României, câștigătoare a titlului mondial la „Championnat du monde de dégustation” din 2023, posesori ai titlurilor de excelență DipWSET și Weinakademiker, studenți ai The Institute of Masters of Wine, reprezentanți ai unor restaurante de top cu stele Michelin, importatori, educatori la nivel internațional și comunicatori de vin precum:

Valentin Ceafalau – campion mondial la „Championnat du monde de dégustation”, ediția 2023

Wouter Aalst – DipWSET, Weinakademiker, MW Student, fondator Amsterdam Wine Academy,

Jelena van Eerdenburg – DipWSET, Weinakademiker, student Master of Wine, fondator “Somm in the house” și editor pentru “Dutch Wine Apprentice”,

Kazumi Uejo – DipWSET, editor senior pentru “Dutch Wine Apprentice”, educator WSET (Wijnstudio),

Sara Adam – DipWSET, importator specializat pe Champagne, educator, fondator „Taste by S”

Saskia Smeenk – Maître Sommelier Restaurant Daalder* Amsterdam

Elod Adam – Certified Specialist of Wine și Certified Wine Educator, jurat Champagne la Decanter World Wine Awards,

Ladislau Kristoff, somelier, specialist gourmet și consilier în industria luxului,

George Mitea, comunicator de vin și jurat în competițiile naționale.

Evenimentul s-a desfășurat în două locații distincte, la Restaurantul Casa Doina din București, un spațiu cu tradiție care celebrează bogăția podgoriilor românești, și la Amsterdam Wine Academy, renumită pentru excelența în educația din industria vinului.

Echipa organizatoare:

Tiberiu Onuțu este istoric amator al soiurilor românești de viță-de-vie, promotor al vinurilor spumante românești, colaborator la www.vivc.de și la www.wein.plus. De asemenea, ca viticultor amator, duce mai departe, în Dealu Mare, tradiția a 4 generații de viticultori.

Iulia Țigău, stabilită în Düsseldorf, Germania, și-a început parcursul în lumea vinului în anul 2018, devenind o susținătoare dedicată a vinurilor spumante românești. Este jurat permanent pentru Concours des Vignerons Indépendants și deține titlurile prestigioase DipWSET și Weinakademiker.

Vlad Lipovanu este specialist în comunicare cu experiență de peste 18 ani în marketingul digital, pasionat de vinuri, cofondator al platformei IndigeneWines.com, primul e-shop care livrează vinurile românește direct din România în peste 30 de țări și realizator Wine in the Digital Age, o prezentare despre comunicare în industria vinului la nivel global.