Implicarea activă a copilului în tot procesul lecturii

Cum poate deveni cititul activitatea preferată a copilului?

Cu puțină răbdare și încurajare permanentă, copiii pot descoperi printre paginile cărților uneltele perfecte pentru dezvoltarea imaginației, a vocabularului și a emoțiilor. Copiii care citesc își cunosc mai bine lumea din jur și devin adulți mai încrezători și responsabili, reușind să depășească provocările vieții mult mai ușor.

Citind, copiii își dezvoltă anumite modele la care se vor raporta mai târziu, când se vor regăsi în situații similare cu ale personajelor din cărțile pentru copii pe care le-au parcurs. Vor recunoaște aceste scenarii și vor știi să aleagă varianta cea mai corectă pentru ei înșiși.

Dar cum poate fi transformat cititul într-un obicei permanent preferat de copii?

Dezvoltarea unui obicei de a citi încă de la vârste fragede, îl poate scăpa pe cel mic de asocierea cititului doar cu temele obligatorii de la școală care, deseori, sunt privite drept o povară sau o activitate de care nu se bucură.

Astfel, implicarea copilului în alegerea cărții pentru citit îl va face pe acesta mai curios și mult mai implicat în întreaga lectură. Va vedea cititul ca o activitate mult mai personală și mai plăcută, căci alegerea cărții este la el. În acest mod, el nu va mai privi listele de lectură ca o activitate care îi răpește timpul de joacă și va transforma orice carte de citit într-o joacă a poveștilor și personajelor pe care le descoperă.

Este recomandat ca primele lecturi ale copilului să înceapă de la vârste fragede, când cel mic este doar un pasager și părintele este ghidul în descoperirea bucuriei de a citi. Cărți precum Lupușorul Lou este gelos sau Domnul Subpat sunt potrivite pentru inițierea copilului în universul cititului, iar poveștile pe care le descoperă îi fac cunoștință cu puterea emoțiilor și a imaginației.

Transformarea cititului într-un moment special

Transformarea cititului într-o activitate preferată pentru copil nu trebuie limitată doar la alegerea cărților pentru citit. Crearea unui moment special de citit pe parcursul zilei, pe care cel mic să îl aștepte cu nerăbdare și curiozitate, este un alt pas important.

Cel mic își poate petrece întreaga zi întrebându-se ce au mai făcut personajele lui preferate din cărțile pe care le-a citit sau ce alte personaje va mai descoperi în noile cărți care îl așteaptă.

Părintele poate seta așteptările copilului cu privire la momentul din zi în care vor citi. Îl poate întreba despre povestea citită cu o zi în urmă pentru a exersa memoria celui mic și pentru a-l încuraja să fie curios să descopere restul poveștii. Îl poate îndemna să pună întrebări sau să își spună părerea despre poveste în timpul lecturii. În acest mod, copilul va fi mult mai implicat în poveste și va dezvolta obișnuința de a citi, mult mai ușor.

De ce este important cititul alături de copil?

Cititul nu este doar o activitate prin care copilul își dezvoltă abilitățile cognitive și emoțiile, ci este și o modalitate de a petrece mai mult timp împreună și de a consolida relația dintre părinte și copil. Pasiunea părinților pentru citit este extrem de ușor de transmis și celor mici, iar odată ce părintele alege să citească alături de copii, rituna cititului va deveni activitatea preferată a întregii familii.

Este important ca momentul de lectură în familie să fie constant astfel încât copilul să asocieze cititul cu sentimentul plăcut de petrecere a timpului în familie. Și, desigur, totul este un proces și este nevoie de răbdare, atât din partea copilului, cât și din partea părintelui. Cel mic poate nu va avea curiozitatea necesară să parcurgă o întreagă poveste din prima. Așa că este esențial ca părintele să înceapă acest moment al lecturii alături de copil cu câteva pagini pe zi, la început poate chiar două sau trei. În timp, cel mic va deveni mult mai curios și acele prime pagini se vor transforma în povești întregi citite împreună.

Pe TargulCartii.ro există peste 10.000 de titluri de cărți care pot fi citite în familie și care vor transforma cititul într-un obicei perment pentru copii. De la povești clasice, la povești de aventură sau cărți scrise în limba engleză, site-ul are titluri accesibile și diverse.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.